Het weer in Venetië

Venetië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en redelijk milde winters. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger wordt dit een warm zeeklimaat (type Cfa) genoemd. Het is eigenlijk de warmere variant van het klimaat dat we in Nederland kennen. Zo kent ook Venetië vier seizoenen en valt de neerslag redelijk verdeeld over het kalenderjaar. In totaal valt er in Venetië zelfs net zoveel regen als in Nederland. Wie dus denkt dat het deze hoek van Italië per definitie beter weer heeft, die heeft het mis.

Invloed van het weer

Waar je in Venetië rekening mee moet houden is dat het weer meer invloed heeft op het dagelijks leven. Dit komt omdat een groot deel van het vervoer over water gebeurt. Als de wind harder dan gemiddeld waait dan merk je dat direct aan het water, waardoor het lastig wordt om in de smallere kanalen te manoeuvreren. Op open water kan het soms ronduit ruw worden. Een ander nadeel van de infrastructuur van Venetië is dat sneeuwschuivers en strooiwagens niet gebruikt kunnen worden in de grootste delen van Venetië. Dat betekent dat gladheidbestrijding vaak wat lastiger is dan in andere steden.

Natte voeten

Een situatie waar je in Venetië meer te maken kunt krijgen is dat het water erg hoog staat, waardoor pleinen en starten onder water komen te staan. De stad is het eigenlijk wel een beetje gewend dat dit geregeld gebeurt. Er is zelfs een speciale naam voor dit verschijnsel: ‘acqua alta’. Oorzaak is een hoge waterstand waardoor Venetië als het ware overspoeld wordt. Vlonders en lieslaarzen moeten er op zo’n moment voor zorgen dat je je enigszins kunt voortbewegen in de stad. Gemiddeld is het vier keer per jaar raak. In de herfst van 2018 werd er een recordwaterstand van maar liefst 1,56 meter boven normaal geregistreerd.

De meteorologische omstandigheden vormen slechts een deel van de oorzaak voor de overstromingen. Astronomische en geofysische invloeden werken er net zo hard aan mee. Het acqua alta seizoen begint in oktober en duurt tot maart. De ergste overstromingen worden meestal in de maanden oktober, november en december waargenomen.

Overstromingen in Venetië door acqua alta

De winter

Hoewel in de maand november de winter al wat speldenprikjes uit kan delen, is december de eerste officiële wintermaand. Het is met gemiddeld 2,5 uur zonneschijn per dag ook meteen de somberste maand van het jaar. De maand januari is slechts fractioneel zonniger. In februari is er al wel een vooruitgang te zien. De kans dat de zon doorbreekt wordt in de derde wintermaand steeds groter. Ook begint de temperatuur al iets te stijgen: van 6 tot 7 graden gemiddeld in januari en december naar 9 graden gemiddeld in februari. ’s Nachts ligt het kwik gemiddeld rond het vriespunt. Lichte tot matige nachtvorst kan voorkomen. De kans op strenge vorst is echter vrij klein.

Gemiddeld valt 3 procent van de totale jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw. Het betreft vrijwel altijd lichte of middelmatige sneeuw. Zware sneeuwval is in Venetië redelijk uitzonderlijk. Sneeuw komt het meeste voor in de maanden december, januari en februari. Ook in maart en november kan het sneeuwen. De kans op sneeuw eind oktober en begin april is aanwezig, maar minimaal.

Sneeuw in Venetië

Het voorjaar

Vanaf maart wordt het snel aangenamer in Venetië. Niet plotsklaps, maar met horden en stoten. Koelere dagen wisselen zich af met lenteachtig weer. Vanaf april komen de eerste zomerse dagen soms al voor. Het is echter vaak al mei voordat de eerste keer de 25 graden-grens bereikt wordt. Het voorjaar gaat gepaard met toenemende kans op regen. Vanaf juni wordt die kans kleiner, maar is wel de gemiddelde hoeveelheid neerslag per regendag iets hoger. Over het algemeen is het voorjaar ook de periode waarin de wind wat sterker is dan de rest van het jaar. De wind waait dan meestal uit het noorden of noordoosten.

De zomer

Velen vinden de zomer het lekkerste moment om Venetië te bezoeken. Dat komt omdat het dan vrijwel gegarandeerd zomers warm is. Statistisch gezien is de kans op maximumtemperaturen die lager liggen dan de zomerse waarde van 25 graden Celsius slechts 20 tot 25 procent in de maanden juli en augustus. Het grootste deel van de tijd ligt de temperatuur ’s middags tussen de 25 en 30 graden Celsius. Omdat ze zon ook nog eens uitbundig schijnt is Venetië in de maanden juni, juli en augustus ronduit zomers te noemen. Dat betekent niet dat je geen parapul nodig gaat hebben. In de zomermaanden valt er gemiddeld zo’n zeventig millimeter regen per maand, wat te vergelijken is met Nederland. Vaak valt de regen in de zomer in de vorm van pittige (onweers)buien. Vanaf de tweede helft van september neemt de kans op minder goed weer toe en glijdt Venetië langzaam aan het najaar in.

Zomer in Venetië

Het najaar

Vanaf september is er sprake van afwisselende periodes van aangenaam nazomerweer en minder goede dagen, die grijs en soms nat verlopen. Tot in oktober is er nog een redelijke kans op aangenaam weer, maar vanaf half oktober is die kans ineens klein geworden en gaat Venetië de donkere periode in. De zon laat zich steeds minder zien. Wolken en vaak ook mist zorgen voor een somber weerbeeld. De temperatuur daalt iedere week weer een stukje om uiteindelijk bij de een graad of zeven gemiddeld in december uit te komen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Venetië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Venetië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Venetië