Het weer in VenetiŽ

VenetiŽ heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en redelijk milde winters. Binnen het klimaatsysteem van KŲppen-Geiger wordt dit een warm zeeklimaat (type Cfa) genoemd. Het is eigenlijk de warmere variant van het klimaat dat we in Nederland kennen. Zo kent ook VenetiŽ vier seizoenen en valt de neerslag redelijk verdeeld over het kalenderjaar. In totaal valt er in VenetiŽ zelfs net zoveel regen als in Nederland. Wie dus denkt dat het deze hoek van ItaliŽ per definitie beter weer heeft, die heeft het mis.

VenetiŽ bezienswaardigheden

De hele stad VenetiŽ is eigenlijk ťťn groot openluchtmuseum. Toch kent de stad zeker een aantal must-do's.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van VenetiŽ op een rijtje gezet:
VenetiŽ bezienswaardigheden top 10

Invloed van het weer

Waar je in VenetiŽ rekening mee moet houden is dat het weer meer invloed heeft op het dagelijks leven. Dit komt omdat een groot deel van het vervoer over water gebeurt. Als de wind harder dan gemiddeld waait dan merk je dat direct aan het water, waardoor het lastig wordt om in de smallere kanalen te manoeuvreren. Op open water kan het soms ronduit ruw worden. Een ander nadeel van de infrastructuur van VenetiŽ is dat sneeuwschuivers en strooiwagens niet gebruikt kunnen worden in de grootste delen van VenetiŽ. Dat betekent dat gladheidbestrijding vaak wat lastiger is dan in andere steden.

De zomer

Velen vinden de zomer het lekkerste moment om VenetiŽ te bezoeken. Dat komt omdat het dan vrijwel gegarandeerd zomers warm is. Statistisch gezien is de kans op maximumtemperaturen die lager liggen dan de zomerse waarde van 25 graden Celsius slechts 20 tot 25 procent in de maanden juli en augustus. Het grootste deel van de tijd ligt de temperatuur 's middags tussen de 25 en 30 graden Celsius. Omdat ze zon ook nog eens uitbundig schijnt is VenetiŽ in de maanden juni, juli en augustus ronduit zomers te noemen. Dat betekent niet dat je geen parapul nodig gaat hebben. In de zomermaanden valt er gemiddeld zo'n zeventig millimeter regen per maand, wat te vergelijken is met Nederland. Vaak valt de regen in de zomer in de vorm van pittige (onweers)buien. Vanaf de tweede helft van september neemt de kans op minder goed weer toe en glijdt VenetiŽ langzaam aan het najaar in.

Het najaar

Vanaf september is er sprake van afwisselende periodes van aangenaam nazomerweer en minder goede dagen, die grijs en soms nat verlopen. Tot in oktober is er nog een redelijke kans op aangenaam weer, maar vanaf half oktober is die kans ineens klein geworden en gaat VenetiŽ de donkere periode in. De zon laat zich steeds minder zien. Wolken en vaak ook mist zorgen voor een somber weerbeeld. De temperatuur daalt iedere week weer een stukje om uiteindelijk bij de een graad of zeven gemiddeld in december uit te komen.

De winter

Hoewel in de maand november de winter al wat speldenprikjes uit kan delen, is december de eerste officiŽle wintermaand. Het is met gemiddeld 2,5 uur zonneschijn per dag ook meteen de somberste maand van het jaar. De maand januari is slechts fractioneel zonniger. In februari is er al wel een vooruitgang te zien. De kans dat de zon doorbreekt wordt in de derde wintermaand steeds groter. Ook begint de temperatuur al iets te stijgen: van 6 tot 7 graden gemiddeld in januari en december naar 9 graden gemiddeld in februari. 's Nachts ligt het kwik gemiddeld rond het vriespunt. Lichte tot matige nachtvorst kan voorkomen. De kans op strenge vorst is echter vrij klein.

Gemiddeld valt 3 procent van de totale jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw. Het betreft vrijwel altijd lichte of middelmatige sneeuw. Zware sneeuwval is in VenetiŽ redelijk uitzonderlijk. Sneeuw komt het meeste voor in de maanden december, januari en februari. Ook in maart en november kan het sneeuwen. De kans op sneeuw eind oktober en begin april is aanwezig, maar minimaal.

Het voorjaar

Vanaf maart wordt het snel aangenamer in VenetiŽ. Niet plotsklaps, maar met horden en stoten. Koelere dagen wisselen zich af met lenteachtig weer. Vanaf april komen de eerste zomerse dagen soms al voor. Het is echter vaak al mei voordat de eerste keer de 25 graden-grens bereikt wordt. Het voorjaar gaat gepaard met toenemende kans op regen. Vanaf juni wordt die kans kleiner, maar is wel de gemiddelde hoeveelheid neerslag per regendag iets hoger. Over het algemeen is het voorjaar ook de periode waarin de wind wat sterker is dan de rest van het jaar. De wind waait dan meestal uit het noorden of noordoosten.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum
temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 6 įC -1 įC 3 uur 10 dagen 47 mm 11 įC
februari 9 įC 1 įC 4 uur 9 dagen 48 mm 11 įC
maart 12 įC 4 įC 5 uur 11 dagen 61 mm 11 įC
april 17 įC 8 įC 6 uur 12 dagen 70 mm 13 įC
mei 22 įC 12 įC 7 uur 13 dagen 68 mm 18 įC
juni 25 įC 16 įC 8 uur 12 dagen 78 mm 22 įC
juli 28 įC 18 įC 9 uur 10 dagen 64 mm 25 įC
augustus 27 įC 18 įC 8 uur 10 dagen 65 mm 26 įC
september 24 įC 14 įC 7 uur 9 dagen 72 mm 23 įC
oktober 19 įC 10 įC 5 uur 10 dagen 74 mm 20 įC
november 12 įC 5 įC 3 uur 11 dagen 65 mm 16 įC
december 7 įC 0 įC 3 uur 10 dagen 61 mm 14 įC
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Hťt reisseizoen voor VenetiŽ is de periode april tot en met oktober. Het weer is dan het meest geschikt voor een vakantie in VenetiŽ. Dat betekent drukte en hogere prijzen. Vooral de topmaanden juni en september barst VenetiŽ als het ware uit haar voegen. Dit heeft een negatieve invloed op de prijzen van hotelkamers. Je betaalt voor een middelmatig hotel dan gerust 200 tot 300 euro per kamer per nacht. In juli en augustus zijn het vooral dagjesmensen die naar VenetiŽ komen. Toeristen die in de noordelijke regionen van ItaliŽ verblijven reizen dan voor een dagje naar VenetiŽ.

Wie de stad van haar mooiste kant wil zien die ontkomt eigenlijk niet aan het hoogseizoen. De winters zijn overwegend somber en aan de koele kant. De vaak opstekende mist draagt daar een steentje bij aan het grauwe karakter in de wintermaanden. Wie van zo'n dramatische setting houdt die komt goed weg, want de prijzen voor accommodaties liggen in de winter aanzienlijk gunstiger dan in de zomerperiode.

Een uitzondering is de carnavalsperiode. Tijdens het Venetiaans carnaval wordt de stad overspoeld met toeristen. Dit zie je terug in hoge kamerprijzen, drukke vaporetti en veel drukte op pleinen en in straten.

Meer info over VenetiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over VenetiŽ:
5x zien & doen in VenetiŽ
VenetiŽ tips
VenetiŽ in ťťn dag
VenetiŽ informatie
VenetiŽ nieuws & tips
VenetiŽ weer & klimaat

bijzondere plaatsen in VenetiŽ
goedkoop naar VenetiŽ

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy