Venetië bezoeken

Jaarlijks bezoeken ongeveer 22 tot 26 miljoen toeristen Venetië, waarmee de stad tot één van de drukst bezochte steden ter wereld behoort. Als je kijkt naar het aantal bezoekers per vierkante kilometer dan zie je dat er tijdens de piekuren maar liefst 26 tot 27 duizend toeristen per vierkante kilometer in Venetië verblijven. Een ongelooflijk hoog aantal. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme belasting vormt op de stad, haar infrastructuur en de inwoners. Ongeveer driekwart van alle toeristen die in Venetië komen zijn dagjesmensen, die deels afkomstig zijn van de cruiseschepen.Waarom naar Venetië?

De belangrijkste reden voor toeristen om Venetië te bezoeken is het unieke karakter van de stad. Venetië is gebouwd op eilanden die door waterwegen van elkaar gescheiden zijn. Verkeer op de eilanden komt in het historische hart en de meeste andere eilanden van Venetië niet voor. Hiermee is er een groot voetgangersgebied ontstaan waarbij bruggen, gondels, watertaxi’s en waterbussen de enige hulp is die aan de voetgangers gebonden wordt. Venetië heeft hierdoor een totaal eigen gezicht en sfeer gekregen, die wereldwijd gekend is. Zodra een stad ergens anders ter wereld voorzien is van meerdere waterwegen dan heeft men het al meteen over ‘het Venetië van …’.

De pleinen, nauwe straatjes, bruggen, gondels en historische gebouwen vormen samen een perfecte mix voor een vakantie vol cultuur, historie en romantiek. De Italiaanse leuken zorgt ervoor dat de inwendige mens ook niet vergeten wordt, zoals het in Italië uiteraard hoort.

Dit alles heeft er wel voor gezorgd dat Venetië eigenlijk een groot openluchtmuseum geworden is, waar de drukte soms enorm is en de authenticiteit steeds verder te zoeken is. Wie een reis naar Venetië boekt die zal daar wel rekening mee moeten houden. Wie op zoek is naar het meer authentieke Italiaanse stadsleven die kan uit andere prachtige steden in Italië kiezen.

Toeristen kijken uit over het Canal Grande in Venetië

Prijzen

Venetië is een dure bestemming. Wie in het historische hart van Venetië overnacht, in de restaurants eet, op terrasjes de nodige drank laat aanrukken en af en toe watertaxi neemt of een gondeltocht maakt, die zal schrikken van de prijzen. Venetië kan echter ook een stuk goedkoper. Zo kun je in Mestre verblijven, waar hotelkamers gemiddeld de helft kosten van in Venetië. Je staat vanuit Mestre in 10 tot 20 minuten in Venetië, dus voor de reistijd of afstand hoef je het niet te laten. Wie overdag eens een keertje een pizzapunt of broodje eet die bespaart aanzienlijk op de voedselkosten. Let wel op dat je op verschillende plekken in Venetië een boete kunt krijgen als je op straat eet. Let daarom goed op waar je eet.

Door de vaporetto te gebruiken in plaats van een watertaxi houd je je vervoerskosten ook binnen de perken. Bestel bij het eten in een restaurant kraanwater in plaats van mineraalwater. Als je in een bar iets gaat drinken, doe dat dan aan de bar in plaats van bediend worden aan een tafeltje. Hier worden verschillende prijzen voor gerekend.

Strand

Venetië als strandbestemming? Het is iets waar niet veel mensen bekend mee zijn. Het eiland Lido is echter voorzien van langgerekte zandstranden waar het in de zomermaanden gezellig druk is. In de maand augustus, als de Italianen vakantie hebben, is het vaak drukker dan gemiddeld. Ook zie je dat het in het weekeinde drukker op de stranden is dan doordeweeks. Een groot deel van de badgasten is Italiaans. Dat is simpelweg omdat Venetië in het buitenland amper als strandbestemming aangeboden wordt. Wie bij Nederlandse aanbieders zoekt naar strandvakanties aan de Venetiaanse Rivièra die komt vrijwel alleen maar uit bij badplaatsen zoals Lido di Jesolo, Bibione, Rosolina Mare, Sottomarina en Caorle.

Het strand van Lido in Venetië

Wie echt een paar dagen aan het strand van Lido in Venetië wil verblijven die kan dat het beste zelf regelen. Zo kun je via de site booking.com meer dan vijftig verschillende hotels, B&B’s en appartementen kiezen. Het eiland Lido heeft prima verbindingen met waterbussen met de andere eilanden. Je kunt een stedentrip naar de oude stad Venetië daarom prima combineren met een of meerdere dagen aan het strand.

Wie geen strandhotel wil boeken, maar wel een (mid)dagje naar het strand op Lido wil gaan die kan dat uiteraard ook doen. Een deel van de stranden op Lido bestaan uit publieke stranden. Met de waterbus (vaporetto) kun je naar Lido varen en vervolgens in tien minuten naar het dichtstbijzijnde strand lopen. Met de bus of taxi kan ook, want in tegenstelling tot vrijwel alle eilanden van Venetië rijdt er op Lido wel gemotoriseerd verkeer. Behalve openbare stranden heb je op Lido privéstranden die bij hotels horen en strandclubs. Tegen betaling kun je hier gebruik van maken. Je hebt hierbij verschillende opties, van strandstoelen met parasol tot complete strandhuisjes.

Winkelen

Om te gaan shoppen zijn er voldoende steden te vinden die veel meer te bieden hebben dan Venetië. Het aanbod in Venetië beperkt zich vooral tot typische toeristenwaar zoals souvenirs, Italiaanse lekkernijen en Venetiaanse carnavalsmaskers. Niet dat dit soort zaken oninteressant zijn, maar voor wie een serieus dagje wil winkelen is bijvoorbeeld Milaan een betere optie.

Dure winkels in Venetië

Waar Venetië wel om bekend staat is de kunstnijverheid. Verschillende oude ambachten worden als eeuwen in Venetië bedreven en de resultaten worden via winkels in Venetië aan de man gebracht. Zo kun je prachtig glaswerk uit Murano kopen, maar ook keramiek, sieraden, stoffen en veel meer. Ook van de Venetiaanse carnavalsmaskers kun je in Venetië prachtige handgemaakte exemplaren kopen. Het verschil met de goedkope varianten die als massaproducten in een fabriek gemaakt worden zie je overduidelijk. Aan mooie spullen hangt wel een prijskaartje, zeker in Venetië. Mooie handgeblazen wijnglazen kosten bijvoorbeeld zo’n 25 tot 40 euro per stuk. Maar dan heb je wel prachtige unieke glazen waar je als het meezit heel lang van zult genieten.

Made in Venice

Overnachten

De hotelkamerprijzen liggen in Venetië hoog tot soms zeer hoog. Zeker als je kijkt naar de ligging van de kamers en de ruimte die je hebt dan kun je niet anders concluderen dan dat Venetië tot de duurste steden ter wereld behoort als het aankomt op overnachten. Soms lijken de prijzen wel mee te vallen, maar dan heb je amper een uitzicht en moet je soms wel tot tweehonderd euro per nacht bijbetalen voor een betere kamer met een fraai uitzicht op het water. Ook extra’s zoals internet en ontbijt kunnen in Venetië erg duur zijn. Wij kunnen daarom niet anders doen dan vooral te benadrukken dat je goed de informatie moet lezen voordat je een boeking maakt. Komt de foto overeen met de kamer die je boekt, wat zijn de extra kosten en wat vinden andere reizigers van het hotel. Via reviewsites zoals tripadvisor of zoover kun je vaak al veel wijzer worden. Als je een hotel zoekt via booking.com dan kun je daar ook direct zien wat andere klanten over de verschillende hotels te zeggen hebben.

Lagere hotelkamerprijzen vind je in Mestre. Dit is een stad binnen de gemeente Venetië die op het vasteland ligt. Vanaf Mestre reis je binnen tien tot twintig minuten met bus of trein naar Venetië zelf. Het voordeel per nacht kan soms wel oplopen naar honderd tot tweehonderd euro in vergelijking tot soortgelijke hotels in Venetië.

Bekijk hotels in Mestre

Overnachten in Venetië

Venetië met kinderen

Wie met kinderen naar Venetië wil gaan die moet weten dat Venetië niet de allerbeste bestemming is voor kinderen. Er is vrij weinig voor ze te doen. Publiek groen is er amper, net als plek voor ze om te spelen. een uitzondering vormen de stranden van Lido. Met een kinderwagen of buggy wordt je continu geconfronteerd met het feit dat Venetië niet al te best geschikt is voor dit soort vervoersmiddelen. Bruggen en smalle straatjes maken het je lastig. Als je jonge kinderen hebt die zelf lopen dan speelt er een ander gevaar: de continue aanwezigheid van water waar je in kunnen vallen. Op de drukste dagen kunnen de drukke straten beangstigend overkomen op jonge kinderen. De kans op verdrukking of de ouders kwijtraken is op dit soort dagen reëel.

Behalve de stranden zijn er nog twee leuke dingen voor kinderen in Venetië: de gondels en de glasblazers van Murano. Een gondeltochtje is iets wat vrijwel alle kinderen leuk vinden om mee te maken. Ook het bewonderen van de glasblazers in actie is iets wat veel kinderen de moeite waard vinden.

Overigens ook niet onbelangrijk: in Venetië zijn er volop plekken te vinden waar je heerlijk Italiaans ijs kunt eten. Er zijn weinig kinderen die daar ‘nee’ tegen zeggen.

Venetië in één dag

Venetië is een populair uitje voor toeristen die aan het Gardameer of elders in de omgeving van de lagunestad verblijven. Met de trein of auto ben je zo in Venetië. Maar hoe vul je een dag in Venetië op zo’n manier in dat je veel hoogtepunten en bezienswaardigheden van de stad ziet, maar vergeet je ook niet om te genieten van Venetië? De site www.in12uur.nl schrijft inspirerende verhalen over hoe je een bestemming in één dag kunt ‘doen’. In het geval van Venetië hebben ze een dag in Venetië doorgebracht met als thema ‘Highlights van Venetië‘. Het is zeker de moeite waard dit verhaal te lezen. Grote kans dat je er een aantal goede tips uit haalt voor jouw dagtrip naar Venetië.

Cruise

Venetië is een populaire cruisehaven. Per jaar bezoeken ongeveer zeshonderd tot zevenhonderd cruiseboten Venetië. In de meeste gevallen vertrekken de cruisepassagiers vanuit Venetië en komen ze uiteindelijk ook hier weer aan. De pieren waar de soms enorme schepen aanleggen liggen aan de noordwestelijke kant van de stad. Voordat ze daar komen hebben ze een mooi stukje door het Giudeccakanaal gevaren. Zowel voor passagiers op de cruisboten als voor toeschouwers aan wal een fraai zicht. Vanaf Venetië kun je langs verschillende havens aan de Middellandse Zee cruisen, zoals Piraeus, Istanbul, Mykonos, Napels, Rome, Barcelona, Toulon, Pisa, Dubrovnik, Valletta en Corfu.

Cruiseschip in Venetië