Reizen naar VenetiŽ

VenetiŽ ligt hemelsbreed ongeveer 950 kilometer van Amsterdam. Over de weg is de route vanaf Amsterdam naar VenetiŽ ruim 1300 kilometer lang. Er zijn verschillende manieren om naar VenetiŽ te reizen. Wat de meest ideale is, is mede afhankelijk van je vertrekplaats en welke factoren doorslaggevend zijn: budget of tijd. Op deze pagina beschrijven we de mogelijkheden om vanuit Nederland naar VenetiŽ te reizen, maar ook hoe je het beste vanaf je vakantiebestemming in ItaliŽ naar VenetiŽ reist.

VenetiŽ bezienswaardigheden

De hele stad VenetiŽ is eigenlijk ťťn groot openluchtmuseum. Toch kent de stad zeker een aantal must-do's.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van VenetiŽ op een rijtje gezet:
VenetiŽ bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar VenetiŽ

Vanuit Nederland of BelgiŽ is vliegen vrijwel altijd de snelste manier om naar VenetiŽ te reizen. De hemelsbrede afstand van nog geen duizend kilometer wordt gemiddeld in een uur en een kwartier tot anderhalf uur afgelegd met het vliegtuig. Er zijn meerdere mogelijkheden om naar VenetiŽ te vliegen. Vanuit Nederland vliegen KLM, Transavia, EasyJet en Ryanair naar VenetiŽ.

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM, Transavia of EasyJet rechtstreeks naar VenetiŽ Marco Polo Airport. Vanaf Eindhoven heb je de keuze uit Transavia en Ryanair. Als je prijzen onderling gaat vergelijken, kijk dan goed hoe het zit met extra kosten voor eventuele bagage en andere diensten. Ook kunnen er duidelijke verschillen voorkomen in de regels met betrekking tot handbagage.

Vanuit BelgiŽ kun je met Brussels Airlines, Ryanair of Vueling naar VenetiŽ vliegen. Vanuit Duitsland zijn er meerdere opties. Je kunt vanaf Weeze, DŁsseldorf, Keulen of Bremen naar VenetiŽ vliegen. Houd er rekening mee dat Germanwings naar het kleinere vliegveld VenetiŽ-Treviso vliegt, dat verder van de stad af ligt.

Luchthaven VenetiŽ Marco Polo

De meeste vluchten naar VenetiŽ komen aan op VenetiŽ Marco Polo Airport. Dit vliegveld ligt 10 kilometer van VenetiŽ (over water). Via de weg bedraagt de afstand 12 kilometer. De beslissing hoe je naar VenetiŽ verder reist zal vooral afhangen van je einddoel in VenetiŽ en het budget dat je uit wilt geven. Met de watertaxi ben je het snelste. Deze snelle boten brengen je direct naar je eindbestemming in VenetiŽ, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Afhankelijk van het aantal personen en waar je in VenetiŽ moet zijn betaal je tussen 100 en 160 euro per enkele reis.

Een goedkopere manier over water is met de waterbussen van Alilaguna. Deze gele waterbussen vind je op ongeveer zeven minuten lopen (overdekt) vanaf de luchthaventerminal. De waterbussen van Alilaguna hebben een paar verschillende routes, waardoor je vaak redelijk dicht bij je eindbestemming in VenetiŽ kunt komen. je kunt kaartjes kopen voor een enkele reis, voor een retour of een dagkaart/tweedagenkaart. Op de pagina vervoer lees je meer over dagkaarten en vervoer in VenetiŽ.

Luchthaven VenetiŽ-Treviso

Het kleinere vliegveld VenetiŽ-Treviso ligt zo'n veertig kilometer ten noorden van VenetiŽ. Over de weg doe je er zo'n 30 tot 40 minuten over om in VenetiŽ te komen. Je kunt dit met een huurauto doen, maar dan heb je te maken met hoge parkeerkosten in VenetiŽ en het feit dat je de auto in VenetiŽ eigenlijk niet kunt gebruiken. De meeste mensen zullen met de bus naar VenetiŽ reizen. De rit duurt ongeveer vijftig minuten. Onderweg wordt er ťťn keer gestopt. De bus tussen VenetiŽ-Treviso Airport en VenetiŽ rijdt ieder uur. Met de taxi reizen kan ook. De prijzen die gevraagd worden bij het vliegveld liggen soms absurd hoog. Reken op tenminste 75 tot 100 euro voor een enkele rit. Met de trein naar VenetiŽ kan ook, maar dan moet je eerst met de taxi naar het treinstation van Treviso reizen. De afstand bedraagt 3,7 kilometer. Vanaf het treinstation duurt het ruim een half uur voordat je op treinstation VenetiŽ Santa Lucia staat.

Met de trein naar VenetiŽ

Indien je elders in ItaliŽ verblijft dan is de trein een prima mogelijkheid om naar VenetiŽ te reizen. Let wel op dat je een treinticket naar het juiste station boekt. Als je naar VenetiŽ zelf wilt gaan van moet je eindbestemming VenetiŽ Santa Lucia zijn. Dit wordt ook wel aangeduid als VenetiŽ S.L.. Indien je voor VenetiŽ Mestre als eindbestemming kiest dan kom je terecht in Mestre op het vasteland. Dit is zo'n zeven kilometer van VenetiŽ zelf af. Wie aan het Gardameer zit die kan in Verona opstappen of in Peschiera del Garda. Je bent dan in nog geen twee uur in hartje VenetiŽ. Andere Italiaanse steden met goede treinverbindingen met VenetiŽ zijn Trieste, Vicenza, Milaan, Brescia, Udine, Bolzano en Bologna.

Je kunt ook vanuit Nederland of BelgiŽ met de trein naar VenetiŽ reizen. De meest gebruikte routes lopen via Duitsland en Oostenrijk. Je reist dan via Udine of Verona. Overstappen moet je altijd. Het aantal keren hangt af van de route, datum en reistijd. Meestal moet je drie keer overstappen voordat je vanaf Amsterdam in VenetiŽ bent. De totale reisduur bedraagt gemiddeld 17 tot 24 uur.

Als je op treinstation VenetiŽ Santa Lucia aankomt, dan kun je met de waterbus of watertaxi verder reizen.

Met de auto naar VenetiŽ

Als je vanuit Nederland met de auto naar VenetiŽ reist dan staat je een rit van 12 tot 13 uur te wachten. Dit is gerekend vanaf Utrecht en bij normale weersomstandigheden en verkeersdrukte. De reistijden zijn exclusief pauzes onderweg. Bij files kan de reistijd flink oplopen. Er zijn veel verschillende routes mogelijk, waarbij het vaak een kwestie is van je vertrekpunt en persoonlijke voorkeuren.

Twee veel gebruikte routes zijn Karlsruhe-Basel-Milaan-VenetiŽ en Karlsruhe-Innsbruck-Verona-VenetiŽ. Indien je over Milaan reist dan kan het eerste stuk van de reis ook via Antwerpen en Luxemburg gaan of via Maastricht en Saarbrucken. Houd er rekening mee dat je zowel voor Zwitserland (routes via Milaan) als voor Oostenrijk (routes via Innsbruck) een tolvignet nodig hebt. In ItaliŽ moet je op grote delen van de snelweg tol betalen.

Als je vanuit je vakantiebestemming in ItaliŽ naar VenetiŽ reist dan geldt ook dat je voor de meeste stukken snelweg tol moet betalen. De routes en reistijd zijn afhankelijk van je beginbestemming. Vanuit het Gardameer reis je in anderhalf tot twee uur naar VenetiŽ. Verblijf je in het noordwesten van het Gardameer dan kan er een half uur tot uur aan reistijd bij komen.

Houd er rekening mee dat je in VenetiŽ geen auto kunt rijden. Je kunt tot Piazzala Roma of Tronchetto reizen. daar moet je je auto parkeren. Je kunt de auto ook in Mestre parkeren en verder reizen per trein of bus. Vrij populair is het om de auto bij Terminal Fusina weg te zetten en vervolgens met de boot naar VenetiŽ te reizen. Meer informatie over deze opties lees je op de pagina "vervoer & parkeren".

Vervoer en parkeren

Op de pagina vervoer & parkeren in VenetiŽ lees je alles over transport in VenetiŽ, de gondels van VenetiŽ, parkeren in VenetiŽ en mogelijke alternatieven om goedkoop te kunnen parkeren rondom VenetiŽ.

Meer info over VenetiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over VenetiŽ:
5x zien & doen in VenetiŽ
VenetiŽ tips
VenetiŽ in ťťn dag
VenetiŽ informatie
VenetiŽ nieuws & tips
VenetiŽ weer & klimaat

bijzondere plaatsen in VenetiŽ
goedkoop naar VenetiŽ

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy