Reizen naar Venetië

Venetië ligt hemelsbreed ongeveer 950 kilometer van Amsterdam. Over de weg is de route vanaf Amsterdam naar Venetië ruim 1300 kilometer lang. Er zijn verschillende manieren om naar Venetië te reizen. Wat de meest ideale is, is mede afhankelijk van je vertrekplaats en welke factoren doorslaggevend zijn: budget of tijd. Op deze pagina beschrijven we de mogelijkheden om vanuit Nederland naar Venetië te reizen, maar ook hoe je het beste vanaf je vakantiebestemming in Italië naar Venetië reist.

Vliegen naar Venetië

Vanuit Nederland of België is vliegen vrijwel altijd de snelste manier om naar Venetië te reizen. De hemelsbrede afstand van nog geen duizend kilometer wordt gemiddeld in een uur en een kwartier tot anderhalf uur afgelegd met het vliegtuig. Er zijn meerdere mogelijkheden om naar Venetië te vliegen. Vanuit Nederland vliegen KLM, Transavia, EasyJet en Ryanair naar Venetië.

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM, Transavia of EasyJet rechtstreeks naar Venetië Marco Polo Airport. Vanaf Eindhoven heb je de keuze uit Transavia en Ryanair. Als je prijzen onderling gaat vergelijken, kijk dan goed hoe het zit met extra kosten voor eventuele bagage en andere diensten. Ook kunnen er duidelijke verschillen voorkomen in de regels met betrekking tot handbagage.

Vanuit België kun je met Brussels Airlines, Ryanair of Vueling naar Venetië vliegen. Vanuit Duitsland zijn er meerdere opties. Je kunt vanaf Weeze, Düsseldorf, Keulen of Bremen naar Venetië vliegen. Houd er rekening mee dat Germanwings naar het kleinere vliegveld Venetië-Treviso vliegt, dat verder van de stad af ligt.

Vliegen naar Venetië

Luchthaven Venetië Marco Polo

De meeste vluchten naar Venetië komen aan op Venetië Marco Polo Airport. Dit vliegveld ligt 10 kilometer van Venetië (over water). Via de weg bedraagt de afstand 12 kilometer. De beslissing hoe je naar Venetië verder reist zal vooral afhangen van je einddoel in Venetië en het budget dat je uit wilt geven. Met de watertaxi ben je het snelste. Deze snelle boten brengen je direct naar je eindbestemming in Venetië, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Afhankelijk van het aantal personen en waar je in Venetië moet zijn betaal je tussen 100 en 160 euro per enkele reis.

Een goedkopere manier over water is met de waterbussen van Alilaguna. Deze gele waterbussen vind je op ongeveer zeven minuten lopen (overdekt) vanaf de luchthaventerminal. De waterbussen van Alilaguna hebben een paar verschillende routes, waardoor je vaak redelijk dicht bij je eindbestemming in Venetië kunt komen. je kunt kaartjes kopen voor een enkele reis, voor een retour of een dagkaart/tweedagenkaart. Op de pagina over vervoer in Venetië lees je meer over dagkaarten en vervoer in Venetië.

Met de alilaguna naar de stad reizen

Luchthaven Venetië-Treviso

Het kleinere vliegveld Venetië-Treviso ligt zo’n veertig kilometer ten noorden van Venetië. Over de weg doe je er zo’n 30 tot 40 minuten over om in Venetië te komen. Je kunt dit met een huurauto doen, maar dan heb je te maken met hoge parkeerkosten in Venetië en het feit dat je de auto in Venetië eigenlijk niet kunt gebruiken. De meeste mensen zullen met de bus naar Venetië reizen. De rit duurt ongeveer vijftig minuten. Onderweg wordt er één keer gestopt. De bus tussen Venetië-Treviso Airport en Venetië rijdt ieder uur. Met de taxi reizen kan ook. De prijzen die gevraagd worden bij het vliegveld liggen soms absurd hoog. Reken op tenminste 75 tot 100 euro voor een enkele rit. Met de trein naar Venetië kan ook, maar dan moet je eerst met de taxi naar het treinstation van Treviso reizen. De afstand bedraagt 3,7 kilometer. Vanaf het treinstation duurt het ruim een half uur voordat je op treinstation Venetië Santa Lucia staat.

Met de trein naar Venetië

Indien je elders in Italië verblijft dan is de trein een prima mogelijkheid om naar Venetië te reizen. Let wel op dat je een treinticket naar het juiste station boekt. Als je naar Venetië zelf wilt gaan van moet je eindbestemming Venetië Santa Lucia zijn. Dit wordt ook wel aangeduid als Venetië S.L.. Indien je voor Venetië Mestre als eindbestemming kiest dan kom je terecht in Mestre op het vasteland. Dit is zo’n zeven kilometer van Venetië zelf af. Wie aan het Gardameer zit die kan in Verona opstappen of in Peschiera del Garda. Je bent dan in nog geen twee uur in hartje Venetië. Andere Italiaanse steden met goede treinverbindingen met Venetië zijn Trieste, Vicenza, Milaan, Brescia, Udine, Bolzano en Bologna.

Je kunt ook vanuit Nederland of België met de trein naar Venetië reizen. De meest gebruikte routes lopen via Duitsland en Oostenrijk. Je reist dan via Udine of Verona. Overstappen moet je altijd. Het aantal keren hangt af van de route, datum en reistijd. Meestal moet je drie keer overstappen voordat je vanaf Amsterdam in Venetië bent. De totale reisduur bedraagt gemiddeld 17 tot 24 uur.

Als je op treinstation Venetië Santa Lucia aankomt, dan kun je met de waterbus of watertaxi verder reizen.

Met de auto naar Venetië

Als je vanuit Nederland met de auto naar Venetië reist dan staat je een rit van 12 tot 13 uur te wachten. Dit is gerekend vanaf Utrecht en bij normale weersomstandigheden en verkeersdrukte. De reistijden zijn exclusief pauzes onderweg. Bij files kan de reistijd flink oplopen. Er zijn veel verschillende routes mogelijk, waarbij het vaak een kwestie is van je vertrekpunt en persoonlijke voorkeuren.

Twee veel gebruikte routes zijn Karlsruhe-Basel-Milaan-Venetië en Karlsruhe-Innsbruck-Verona-Venetië. Indien je over Milaan reist dan kan het eerste stuk van de reis ook via Antwerpen en Luxemburg gaan of via Maastricht en Saarbrucken. Houd er rekening mee dat je zowel voor Zwitserland (routes via Milaan) als voor Oostenrijk (routes via Innsbruck) een tolvignet nodig hebt. In Italië moet je op grote delen van de snelweg tol betalen.

Als je vanuit je vakantiebestemming in Italië naar Venetië reist dan geldt ook dat je voor de meeste stukken snelweg tol moet betalen. De routes en reistijd zijn afhankelijk van je beginbestemming. Vanuit het Gardameer reis je in anderhalf tot twee uur naar Venetië. Verblijf je in het noordwesten van het Gardameer dan kan er een half uur tot uur aan reistijd bij komen.

Houd er rekening mee dat je in Venetië geen auto kunt rijden. Je kunt tot Piazzala Roma of Tronchetto reizen. daar moet je je auto parkeren. Je kunt de auto ook in Mestre parkeren en verder reizen per trein of bus. Vrij populair is het om de auto bij Terminal Fusina weg te zetten en vervolgens met de boot naar Venetië te reizen.

Meer informatie over deze opties lees je op de pagina “vervoer & parkeren“.

Met de auto naar Milaan