VenetiŽ reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding zorgt ervoor dat je reis zo soepel mogelijk verloopt en dat je een aantal mogelijke problemen ter plaatse kunt voorkomen. Dat geldt zeker ook voor een toeristische stad als VenetiŽ. Op deze pagina bieden we informatie en tips die van pas komen als je naar VenetiŽ gaat reizen. De reisinformatie is beknopt, maar voor de meeste mensen uitgebreid genoeg. Voor extra informatie raden we aan een speciale reisgids voor VenetiŽ te kopen/lenen, een app te downloaden met relevante reisinformatie of om websites te bezoeken die meer uitgebreide info over VenetiŽ te bieden hebben.

Hieronder lees je onze reisinformatie voor VenetiŽ.

VenetiŽ bezienswaardigheden

De hele stad VenetiŽ is eigenlijk ťťn groot openluchtmuseum. Toch kent de stad zeker een aantal must-do's.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van VenetiŽ op een rijtje gezet:
VenetiŽ bezienswaardigheden top 10

Alarmnummers

In geval van nood bel je in VenetiŽ het gratis alarmnummer 112. De operator verbindt je vervolgens door met de noodzakelijke hulpdienst. Houd er rekening mee dat men in VenetiŽ amper straatnamen of huisnummers kent. Zorg ervoor dat je goed uit kunt leggen waar je je bevindt.
Behalve het Europese alarmnummer kent men in VenetiŽ ook nog een paar nationale noodnummers, waarbij je direct naar de betreffende hulpdienst belt. Dit is 113 voor de politie, 115 voor de brandweer en 118 voor de ambulance / eerste hulpdienst.

Boetes

VenetiŽ deelt fiks boetes uit voor wangedrag. Daaronder valt het rondlopen met ontbloot bovenlijf, het niet direct opruimen van hondenpoep maar ook het voeren van duiven. Sinds januari 2013 kun je ook een flinke boete krijgen als je een broodje op straat eet. Picknicken op het San Marcoplein is bijvoorbeeld uit den boze. Boetes die uitgedeeld worden in VenetiŽ kunnen oplopen tot maar liefst 500 euro.

Documenten

Om naar VenetiŽ te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in ItaliŽ of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Het leidingwater in VenetiŽ is, net als elders in ItaliŽ, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet 'Acqua non potabile' vermeld staat bij een kraan. Wie bang is voor de smaak van het kraanwater die hoeft zich geen zorgen te maken. Het Venetiaanse leidingwater smaakt prima! De lokale overheid ziet liever dat toeristen net als veel locals leidingwater drinken in plaats van mineraalwater uit flessen. Dit zorgt voor minder plastic afval.

Elektriciteit

In ItaliŽ (dus ook in VenetiŽ) wordt er 230 volt wisselstroom geleverd. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in ItaliŽ ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.

Feestdagen

In ItaliŽ, dus ook in VenetiŽ, viert men een aantal officiŽle feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
25 april - Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december Ė Maria onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
26 december - Heilige Stefanus

Variabele feestdagen ItaliŽ:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Het carnaval wordt in VenetiŽ uitvoerig gevierd. Nadat dit grootse feest twee eeuwen uit het straatbeeld van VenetiŽ verdwenen is geweest, heeft het sinds eind vorige eeuw een enorme comeback gemaakt. Het typische Venetiaanse carnaval is vooral een toeristische attractie geworden.

Gedurende het jaar worden er nog meer feesten, evenementen en festivals gevierd. VenetiŽ heeft een redelijk drukke agenda. Hoogtepunten vormen het Festa della Senza (zondag na Hemelvaart), het Festa del Redentore (3e weekend van juli), het internationaal filmfestival (begin september), Regata Storica (eerste weekend van september), de jaarlijkse marathon (4e zondag van oktober) en de processie over een pontonbrug naar de kerk Santa Maria della Salute (21 november).

Fooien

Veel restaurants rekenen bedieningsgeld ('coperto'). Een fooi geef je dan net als in Nederland alleen als je uitermate tevreden bent over de bediening. Een fooi is gebruikelijker indien er nadrukkelijk geen coperto berekend wordt. Geef dan maximaal 5 tot 10% fooi.

Geld

Je betaalt in VenetiŽ met de euro, net als elders in ItaliŽ. Verspreid door de stad vind je geldautomaten waar je geld kunt pinnen, mits zowel de geldautomaat als je bankpas van een Maestro-logo voorzien zijn. Geld opnemen met een creditcard kan ook, maar daar zitten vaak vrij hoge kosten aan verbonden.

Op veel plekken in VenetiŽ, doch niet overal, kun je met creditcard betalen. Houd hier rekening mee.

Internet en telefonie

In VenetiŽ heb je over het algemeen goede dekking van het mobiele netwerk. Op het water kan de dekking minder zijn. Wie geen internet via het mobiele netwerk wil gebruiken die kan op redelijk wat plekken in VenetiŽ gratis gebruik maken van wi-fi. Sommige hotels durven voor draadloos internet nog stevige prijzen te vragen. Als draadloos internet een must is voor je, kijk dan goed bij de boekingsvoorwaarden van je hotel, pension of appartement wat de eventuele kosten voor wi-fi zijn.

Muggen

n de zomermaanden en het najaar is er een redelijk grote kans dat je in VenetiŽ lastig gevallen wordt door muggen. Opvallend is dat muggen in VenetiŽ ook overdag toeslaan en mensen die normaal gesproken zelden gestoken worden ook de pineut zijn in VenetiŽ. In de stad komen verschillende soorten muggen voor. Een soort die de laatste tijd erg actief is, is de Aedes koreicu. Deze muggensoort valt vooral overdag aan en gaat tegen de avond rusten.

Openbare toiletten

Op verschillende locaties in VenetiŽ vind je openbare toiletten. Deze bemande toiletten kunnen tegen betaling bezocht worden. Ook voor kinderen moet betaald worden. De tarieven zijn in heel VenetiŽ gelijk.

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

Hoewel Italiaans de officiŽle taal en voertaal is in VenetiŽ, zul je je er prima kunnen redden met Engels. De stad is dermate toeristisch dat er bijna meer Engels dan Italiaanse gesproken wordt.

Tijdsverschil

VenetiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en BelgiŽ. Er is daardoor geen tijdsverschil. Omdat ItaliŽ in dezelfde periode zomertijd heeft, is er ook tijdens de zomertijd geen tijdsverschil met Nederland en BelgiŽ.

Veiligheid

VenetiŽ is voor een toeristische stad relatief veilig. Zware criminaliteit, drugsoverlast en geweldsdelicten zijn geen dagelijkse kost in VenetiŽ. Helaas is zakkenrollerij dat nog steeds wel. Als toerist moet je dus op je hoede zijn en voorzichtig met je waardevolle spullen omgaan. Doe geen geld, pasjes of portemonnee in de kontzak. Stop geen waardevolle spullen in tassen waar anderen bijkunnen (rugtassen!).

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over VenetiŽ vind je veel aanvullende informatie over de Italiaanse stad VenetiŽ.

Meer info over VenetiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over VenetiŽ:
5x zien & doen in VenetiŽ
VenetiŽ tips
VenetiŽ in ťťn dag
VenetiŽ informatie
VenetiŽ nieuws & tips
VenetiŽ weer & klimaat

bijzondere plaatsen in VenetiŽ
goedkoop naar VenetiŽ

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy