VenetiŽ bezienswaardigheden

Op zich is VenetiŽ in zijn geheel ťťn grote bezienswaardigheid. Niet voor niets dat de stad inclusief de lagune al sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De belangrijkste bezienswaardigheid wordt natuurlijk gevormd door de vele kanalen, die VenetiŽ haar unieke karakter geven. Op deze pagina gaan we wat dieper in op individuele bezienswaardigheden. We hebben een overzicht gemaakt van de hotspots in VenetiŽ die volgens ons de moeite waard zijn.

VenetiŽ bezienswaardigheden

De hele stad VenetiŽ is eigenlijk ťťn groot openluchtmuseum. Toch kent de stad zeker een aantal must-do's.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van VenetiŽ op een rijtje gezet:
VenetiŽ bezienswaardigheden top 10

Tip van de redactie: korting & skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in VenetiŽ bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je een rondleiding boeken, wil je korting op attracties of wil je andere activiteiten in VenetiŽ ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar TicketBar VenetiŽ voor alle VenetiŽ tickets.
Bezoek de achterafsteegjes

Iets wat we niet voor iedere stad aan durven te raden, maar voor VenetiŽ juist wel, is om de achterafsteegjes op te zoeken waar je nog geen massa's aan toeristen ziet lopen. Hier geniet je nog een beetje van het echte VenetiŽ.

Muranos Glass Museum

In het Palazzo Giustinian uit de vijftiende eeuw, is tegenwoordig een glas museum gevestigd. Daar waar eens prinses Louise Marie TherŤse van Frankrijk door de vertrekken liep, zijn nu vandaag vitrines vol glazen voorwerpen te bewonderen. Het Murano glas is ontstaan in de achtste eeuw met VenetiŽ als belangrijkste doorvoerhaven. Als glasblazer van het eiland Murano had je zelfs bepaalde privileges en status. De privileges zijn inmiddels verdwenen, maar de liefde voor het vak is er altijd blijven bestaan. http://museovetro.visitmuve.it/en/il-museo/museum/la-sede-e-la-storia-2/

VenetiŽ Hop On Hop Off Cruise

Met de rode boten van City Sightseeing kun je VenetiŽ optimaal vanaf het water verkennen. Met je aangekochte kaart kun je onbeperkt op- en afstappen van deze boten die een toeristische route door VenetiŽ varen. Er wordt op zeven plekken gestopt:
Ferrovia Compartimentale Ė S. Lucia
Tronchetto
Stazione Marittima (Terminal Crociere)
San Marco (Giardinetti Reali)
Lido SME (pontile ACTV)
Murano (Pontile Fornace Ferro)
Zattere ( Incurabili)
Kaarten voor de hop-on-hop-off boot kun je vooraf via internet bestellen. De kaarten zijn te koop met een geldigheid van ťťn of twee dagen.

San Marcoplein

Het Piazza San Marco staat in VenetiŽ ook wel bekend als Ďla Piazzaí. En sommige beweren dat Napoleon het zelfs Ďde salon van Europaí noemde. Hoe dan ook, het San Marcoplein is in ieder geval het belangrijkste plein van VenetiŽ. Behalve de grote basiliek ĎBasilica Cattedrale Patriarcale di San Marcoí zijn er ook de klokkentoren of Campanile ĎTorre dellíOrologioí, de procureur van San Marco, de kolommen van San Marco en San Teodoro en het Dogenpaleis ĎPalazzo Ducaleí te bewonderen. Het plein is dan ook vrijwel altijd druk bezocht door toeristen die al dit moois graag op de foto vast willen leggen.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/venetie/san-marcoplein.htm

Basiliek van San Marco

De uit vijf koepels bestaande San Marco basiliek aan de Piazza San Marco van VenetiŽ is een lust voor het oog. De rijkelijke decoraties, de vele paardenbeelden en torentjes trekken direct de aandacht. Binnen in de Basilica di San Marco zijn enkele waardevolle stukken te bewonderen zoals marmeren beelden, goud en zilver werk, bokalen en relieken met botten van heiligen zoals St. Marcus. De koepels zijn prachtig versierd met diverse passages uit de bijbel. De basiliek van San Marco werd al in de elfde eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen hebben er wel een aantal aanpassingen plaats gevonden.
www.basilicasanmarco.it

Canal Grande

Elke dag opnieuw is het druk op en langs de wateren van de Canal Grande. Dit beroemde kanaal van VenetiŽ vervoert zeer regelmatig duizenden bezoekers per dag naar verschillende bestemmingen in de stad. De mogelijkheden bestaan uit watertaxiís, waterbussen en natuurlijk de authentieke gondels. Hiervoor moet je echter iets dieper in de buidel tasten. Er wordt gezegd dat de zwart kleur van de gondels uit eerbied is ontstaan toen de pest uitbrak in 1562. De overleden personen werden met deze zwarte gondels naar hun laatste rustplaats vervoerd. En sindsdien is de kleur zo gebleven. Een tocht over de Canal Grande laat je opnieuw van VenetiŽ genieten. De stad vanaf het water is zeker zo indrukwekkend als dwalend door de straten.

Dogepaleis

Het Palazzo Ducale, zoals het Dogepaleis in VenetiŽ wordt genoemd, ligt op een prominente plaats aan het beroemde San Marco plein. De gotische bouwstijl komt duidelijk naar voren en is prachtig om te zien. Het Dogepaleis uit de veertiende eeuw was destijds het woon- en werkverblijf van de voormalige leiders (doges) van de Republiek VenetiŽ. De laatste doge regeerde eind achttiende eeuw. Dit was Ludovico Manin. Het Dogepaleis bestaat uit verschillende zalen, een martelkamer, prachtige sculpturen, indrukwekkende trappenhuizen en zeer fraaie decoraties. Via de Brug der Zuchten ĎPonte dei Sospirií is het Dogepaleis verbonden met de achterliggende gevangenis. Op de brug is het wapen te zien van de destijds regerende doge Marino Grimani.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/venetie/dogepaleis.htm

Caí díOro

Middels een tocht over het Canal Grande, heb je het mooiste uitzicht op het gouden huis van VenetiŽ. Deze Caí díOro, zoals men het paleis noemt, werd al in de vijftiende eeuw gebouwd in opdracht van de Venetiaanse koopman Marino Contarini. Verschillende architecten en kunstenaars hebben samengewerkt aan dit statige paleis. Onder hen waren enkele bekende namen zoals Matthew Raverti die ook mee heeft gewerkt aan de Duomo van Milaan, en de beeldhouwer Giovanni Bono die op zijn beurt weer mee heeft gewerkt aan de Palazzo Ducale van VenetiŽ. Het resultaat mag er dan ook zijn. Sinds 1927 is de Caí díOro opengesteld als het museum ĎGalleria Giorgio Franchettií. Deze baron kocht het gouden huis eind negentiende eeuw en vulde het langzaam met zijn verzamelde collectie kunstwerken.
www.cadoro.org/

Galleria díArte Moderna

In het paleis Caí Pesaro is het internationale museum voor moderne kunst van VenetiŽ gevestigd. Caí Pesaro bestond origineel uit drie panden, die ergens aan het begin van de zeventiende eeuw door de welgestelde familie Pesaro tot ťťn paleis werden verbouwd. Nu sinds het begin van de twintigste eeuw is het paleis hťt museum voor moderne kunst. Onder de collectie bevinden zich meesterwerken zoals die van Giuseppe Panza di Biumo, Chagall, Moore, Morandi, Boccioni en De Chirico. Op de tweede verdieping van het museum is een tentoonstelling van Oosterse kunst te bewonderen.
http://capesaro.visitmuve.it/it/il-museo

Brug der Zuchten

De niet al te grote barokke Brug der Zuchten ĎPonte dei Sospirií verbindt het Dogepaleis met de gevangenis van VenetiŽ. Als de verdachten eenmaal waren veroordeeld in het paleis, werden zij via deze brug overgebracht naar de gevangenis. Vaak was er daarna voor hen geen weg meer terug. Hun laatste zucht met het uitzicht op de Rio di Palazzo in VenetiŽ werd dan dus op deze brug uitgeademd. De huidige brug werd ontworpen door Antonio Contin in de zeventiende eeuw. Deze Antonio Contin heeft tevens samen met zijn oom, Antonio da Ponte, de Rialtobrug in VenetiŽ ontworpen. De opdracht voor het ontwerpen van de Brug der Zuchten kwam van de destijds regerende doge Marino Grimani. Zijn wapen is nog altijd op de brug terug te vinden.
http://structurae.net/structures/data/index.cfm?ID=s0002394

VenetiŽ Museumkaart

Wil je geld besparen in VenetiŽ? Dan is het wellicht interessant om de VenetiŽ Museumkaart aan te schaffen. Deze kortingskaart heeft een geldigheid van maar liefst 6 maanden en geeft je het recht om de belangrijkste musea in VenetiŽ gedurende dat half jaar ťťn keer (per museum) te bezoeken. Met deze museumkaart bespaar je aanzienlijk ten opzichte van losse entreetickets.
Je kunt de VenetiŽ Museumkaart vooraf via internet kopen.

Teatro La Fenice

Dit operagebouw in de wijk San Marco van VenetiŽ heeft een behoorlijk goede reputatie opgebouwd. Helaas heeft het uiterlijk al verschillende stadia doorlopen waarover de meningen telkens opnieuw waren verdeeld. Een aantal keer heeft het gebouw schade opgelopen of is het finaal afgebrand. Keer op keer heeft men getracht om het operagebouw zijn oorspronkelijke schoonheid terug te geven. Het huidige negentiende eeuwse uiterlijk werd tijdens de laatste reconstructie in 2001 verkregen. Vervolgens werden de deuren in 2003 in stijl geopend, met muziek van de kunstenaars Stravinsky, Beethoven en Wagner.
www.teatrolafenice.it/site/index.php

Basiliek van Santa Maria della Salute

Direct aan de Canal Grande in de wijk Dorsoduro is de basiliek van Santa Maria della Salute gelegen. De barokke architectuur is afkomstig van de Italiaanse architect en beeldhouwer Baldassare Longhena, een naam die bij verschillende bouwwerken in VenetiŽ opduikt. Ook binnen zijn er kosten noch moeite gespaard. Het altaar met Madonna della Salute of Mesopanditissa is afkomstig van het Griekse eiland Kreta. Verder zijn er prachtige sculpturen te vinden en klinkt er regelmatig muziek uit de achttiende eeuwse orgel.

Museo Correr

Net zoals het Dogepaleis, het glasmuseum, Natural History Museum en het Ca ĎRezzonico valt ook dit museum onder de ĎFondazione Musei Civici di Veneziaí. Op deze manier probeert VenetiŽ zijn erfgoed op juiste wijze te behouden. Museo Correr is een museum dat voornamelijk is gevuld met verzamelde documenten, voorwerpen en kunststukken die iets vertellen over de Venetiaanse Republiek. Veel van de objecten zijn afkomstig van de welgestelde familie Correr. Al sinds 1836 wordt deze boeiende verzameling tentoongesteld voor het grote publiek. Sinds 1922 bevindt het Museo Correr zich op het bekende Piazza San Marco.
http://correr.visitmuve.it/en/home/

San Giorgio Maggiore

Dit eiland van VenetiŽ is een plaatje om te zien. Het groene dak op de klokkentoren van de San Giorgio Maggiore kerk is al van veraf te bewonderen. Het water om het eiland is dat van de Canale della Grazia en de lagune. Totdat de Republiek van VenetiŽ bestond was het eiland San Giorgio Maggiore vooral klooster eiland. Vandaag de dag wordt San Giorgio Maggiore bezocht om het openluchttheater, de kerk, het Benedictijner klooster en de bibliotheek. Het allermooiste uitzicht heb je vanuit de klokkentoren van de San Giorgio Maggiore kerk.

Rialtomarkt

Vlak bij de Rialtobrug wordt al bijna duizend jaar de Rialtomarkt gehouden. Deze markt staat vooral bekend vanwege de grote verscheidenheid aan vis en schaaldieren die hier verkocht worden. De markt wordt vijf dagen per week gehouden (dinsdag t/m zaterdag).

Peggy Guggenheim Collection

In de Dorsoduro museumwijk van VenetiŽ is dit Museum voor Moderne Kunst gelegen. Het museum heeft werken in zijn collectie van onder andere Salvador DalŪ, Paul Klee, Henry Moore en Piet Mondriaan. De Amerikaanse Peggy Guggenheim heeft haar verzamelde kunstwerken verzameld in haar woning ĎPalazzo Vernier dei Leonií. Sinds haar overlijden is haar residentie opengesteld voor publiek. Ook de tuin is onderdeel van het Peggy Guggenheim Museum. Andere Guggenheim musea zijn te bezoeken in New York, Las Vegas, Bilbao en Berlijn.
www.guggenheim-venice.it

Rialtobrug

De gemiddeld achtendertighonderd meter lange Grand Canal van VenetiŽ is op de meeste plaatsen zoín vijf meter diep. De vele gondels brengen je graag via de vele kanalen naar uiteenlopende bestemmingen van de stad. De mooiste en tevens oudste brug die je hierbij kunt passeren is de Rialtobrug. De huidige stenen brug had een aantal houten voorgangers. Hoewel het materiaal niet echt duurzaam was, klopte het ontwerp echter wel. Daarom heeft de Italiaanse architect Antonio Da Ponte niet heel veel aan het uiterlijk veranderd toen de Rialtobrug in een stenen versie werd gebouwd. De Rialtobrug zoals wij die vandaag kunnen bewonderen dateert uit de zestiende eeuw.

Meer info over VenetiŽ

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over VenetiŽ:
5x zien & doen in VenetiŽ
VenetiŽ tips
VenetiŽ in ťťn dag
VenetiŽ informatie
VenetiŽ nieuws & tips
VenetiŽ weer & klimaat

bijzondere plaatsen in VenetiŽ
goedkoop naar VenetiŽ

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy