Bezienswaardigheden in Venetië
Op zich is Venetië in zijn geheel één grote bezienswaardigheid. Niet voor niets dat de stad inclusief de lagune al sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De belangrijkste bezienswaardigheid wordt natuurlijk gevormd door de vele kanalen, die Venetië haar unieke karakter geven. Maar Venetië is meer dan alleen water.
Op deze pagina gaan we wat dieper in op individuele bezienswaardigheden. We hebben een overzicht gemaakt van de hotspots in Venetië die volgens ons de moeite waard zijn.
Regel je tours en entreetickets
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Venetië bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Venetië.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Venetië
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Venetië via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Venetië via GetYourGuide
Voordeel met de Venetië Pass
De voordelige Venetië Pass is een echte aanrader als je Venetië gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals het Dogenpaleis. Je kunt de tickets van de Venetië Pass mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.
Dit zit er inbegrepen in de Venetië Pass:
✅ snelle toegang tot het Dogenpaleis
✅ een typische rondvaart door Venetië per Gondola
✅ de mogelijkheid om efficiënt door Venetië te reizen met uw ACTV (OV) ticket
✅ een geweldige Venetië mobiele app met alle leuke weetjes en ingesproken feitjes over bezienswaardigheden
✅ 10% korting op alle andere attracties in Venetië
De Venetië Pass is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Venetië Pass is alleen via internet te koop:
Bekijk en boek de Venetië Pass
Bezoek de achterafsteegjes
Iets wat we niet voor iedere stad aan durven te raden, maar voor Venetië juist wel, is om de achterafsteegjes op te zoeken waar je nog geen massa’s aan toeristen ziet lopen. Hier geniet je nog een beetje van het echte Venetië.
Het Glasmuseum van Murano
Op het eiland Murano, dat bij Venetië hoort, wordt misschien wel het mooiste glaswerk ter wereld gemaakt. In het Palazzo Giustinian uit de vijftiende eeuw, is tegenwoordig een glas museum gevestigd. Daar waar eens prinses Louise Marie Therèse van Frankrijk door de vertrekken liep, zijn nu vandaag vitrines vol glazen voorwerpen te bewonderen. Het Murano glas is ontstaan in de achtste eeuw met Venetië als belangrijkste doorvoerhaven. Als glasblazer van het eiland Murano had je zelfs bepaalde privileges en status. De privileges zijn inmiddels verdwenen, maar de liefde voor het vak is er altijd blijven bestaan.
San Marcoplein
Het Piazza San Marco staat in Venetië ook wel bekend als ‘la Piazza’. En sommige beweren dat Napoleon het zelfs ‘de salon van Europa’ noemde. Hoe dan ook, het San Marcoplein is in ieder geval het belangrijkste plein van Venetië. Behalve de grote basiliek ‘Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco’ zijn er ook de klokkentoren of Campanile ‘Torre dell’Orologio’, de procureur van San Marco, de kolommen van San Marco en San Teodoro en het Dogenpaleis ‘Palazzo Ducale’ te bewonderen. Het plein is dan ook vrijwel altijd druk bezocht door toeristen die al dit moois graag op de foto vast willen leggen.
Venetië Hop On Hop Off Cruise
Met de rode boten van City Sightseeing kun je Venetië optimaal vanaf het water verkennen. Met je aangekochte kaart kun je onbeperkt op- en afstappen van deze boten die een toeristische route door Venetië varen. Er wordt op zeven plekken gestopt:
Ferrovia Compartimentale – S. Lucia
Tronchetto
Stazione Marittima (Terminal Crociere)
San Marco (Giardinetti Reali)
Lido SME (pontile ACTV)
Murano (Pontile Fornace Ferro)
Zattere ( Incurabili)
Kaarten voor de hop-on-hop-off boot kun je vooraf via internet bestellen. De kaarten zijn te koop met een geldigheid van één of twee dagen. Voor kinderen van 5 tot 15 jaar geldt er een verlaagd tarief.
De tickets zijn 100% mobiel te gebruiken. Je hoeft ze dus niet eerst uit te printen.
San Marco Basiliek
De uit vijf koepels bestaande San Marco basiliek aan de Piazza San Marco van Venetië is een lust voor het oog. De rijkelijke decoraties, de vele paardenbeelden en torentjes trekken direct de aandacht. Binnen in de Basilica di San Marco zijn enkele waardevolle stukken te bewonderen zoals marmeren beelden, goud en zilver werk, bokalen en relieken met botten van heiligen zoals St. Marcus. De koepels zijn prachtig versierd met diverse passages uit de Bijbel. De basiliek van San Marco werd al in de elfde eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen hebben er wel een aantal aanpassingen plaatsgevonden.
Canal Grande
Elke dag opnieuw is het druk op en langs de wateren van de Canal Grande. Dit beroemde kanaal van Venetië vervoert zeer regelmatig duizenden bezoekers per dag naar verschillende bestemmingen in de stad. De mogelijkheden bestaan uit watertaxi’s, waterbussen en natuurlijk de authentieke gondels. Hiervoor moet je echter iets dieper in de buidel tasten. Er wordt gezegd dat de zwart kleur van de gondels uit eerbied is ontstaan toen de pest uitbrak in 1562. De overleden personen werden met deze zwarte gondels naar hun laatste rustplaats vervoerd. En sindsdien is de kleur zo gebleven. Een tocht over de Canal Grande laat je opnieuw van Venetië genieten. De stad vanaf het water is zeker zo indrukwekkend als dwalend door de straten.
Ca’ d’Oro
Middels een tocht over het Canal Grande, heb je het mooiste uitzicht op het gouden huis van Venetië. Deze Ca’ d’Oro, zoals men het paleis noemt, werd al in de vijftiende eeuw gebouwd in opdracht van de Venetiaanse koopman Marino Contarini. Verschillende architecten en kunstenaars hebben samengewerkt aan dit statige paleis. Onder hen waren enkele bekende namen zoals Matthew Raverti die ook mee heeft gewerkt aan de Duomo van Milaan, en de beeldhouwer Giovanni Bono die op zijn beurt weer mee heeft gewerkt aan de Palazzo Ducale van Venetië. Het resultaat mag er dan ook zijn. Sinds 1927 is de Ca’ d’Oro opengesteld als het museum ‘Galleria Giorgio Franchetti’. Deze baron kocht het gouden huis eind negentiende eeuw en vulde het langzaam met zijn verzamelde collectie kunstwerken.
Dogepaleis
Het Palazzo Ducale, zoals het Dogepaleis in Venetië wordt genoemd, ligt op een prominente plaats aan het beroemde San Marco plein. De gotische bouwstijl komt duidelijk naar voren en is prachtig om te zien. Het Dogepaleis uit de veertiende eeuw was destijds het woon- en werkverblijf van de voormalige leiders (doges) van de Republiek Venetië. De laatste doge regeerde eind achttiende eeuw. Dit was Ludovico Manin. Het Dogepaleis bestaat uit verschillende zalen, een martelkamer, prachtige sculpturen, indrukwekkende trappenhuizen en zeer fraaie decoraties. Via de Brug der Zuchten ‘Ponte dei Sospiri’ is het Dogepaleis verbonden met de achterliggende gevangenis. Op de brug is het wapen te zien van de destijds regerende doge Marino Grimani.
Galleria d’Arte Moderna
In het paleis Ca’ Pesaro is het internationale museum voor moderne kunst van Venetië gevestigd. Ca’ Pesaro bestond origineel uit drie panden, die ergens aan het begin van de zeventiende eeuw door de welgestelde familie Pesaro tot één paleis werden verbouwd. Nu sinds het begin van de twintigste eeuw is het paleis hét museum voor moderne kunst. Onder de collectie bevinden zich meesterwerken zoals die van Giuseppe Panza di Biumo, Chagall, Moore, Morandi, Boccioni en De Chirico. Op de tweede verdieping van het museum is een tentoonstelling van Oosterse kunst te bewonderen.
Brug der Zuchten
De niet al te grote barokke Brug der Zuchten (‘Ponte dei Sospiri’) verbindt het Dogepaleis met de gevangenis van Venetië. Als de verdachten eenmaal waren veroordeeld in het paleis, werden zij via deze brug overgebracht naar de gevangenis. Vaak was er daarna voor hen geen weg meer terug. Hun laatste zucht met het uitzicht op de Rio di Palazzo in Venetië werd dan dus op deze brug uitgeademd. De huidige brug werd ontworpen door Antonio Contin in de zeventiende eeuw. Deze Antonio Contin heeft tevens samen met zijn oom, Antonio da Ponte, de Rialtobrug in Venetië ontworpen. De opdracht voor het ontwerpen van de Brug der Zuchten kwam van de destijds regerende doge Marino Grimani. Zijn wapen is nog altijd op de brug terug te vinden.
Basiliek van Santa Maria della Salute
Direct aan de Canal Grande in de wijk Dorsoduro is de basiliek van Santa Maria della Salute gelegen. De barokke architectuur is afkomstig van de Italiaanse architect en beeldhouwer Baldassare Longhena, een naam die bij verschillende bouwwerken in Venetië opduikt. Ook binnen zijn er kosten noch moeite gespaard. Het altaar met Madonna della Salute of Mesopanditissa is afkomstig van het Griekse eiland Kreta. Verder zijn er prachtige sculpturen te vinden en klinkt er regelmatig muziek uit de achttiende eeuwse orgel.
Museo Correr
Net zoals het Dogepaleis, het glasmuseum, Natural History Museum en het Ca ‘Rezzonico valt ook dit museum onder de ‘Fondazione Musei Civici di Venezia’. Op deze manier probeert Venetië zijn erfgoed op juiste wijze te behouden. Museo Correr is een museum dat voornamelijk is gevuld met verzamelde documenten, voorwerpen en kunststukken die iets vertellen over de Venetiaanse Republiek. Veel van de objecten zijn afkomstig van de welgestelde familie Correr. Al sinds 1836 wordt deze boeiende verzameling tentoongesteld voor het grote publiek. Sinds 1922 bevindt het Museo Correr zich op het bekende Piazza San Marco.
Teatro La Fenice
Als er geen voorstellingen zijn, dan kun je tegen betaling een bezoek brengen aan het indrukwekkende Teatro La Fenice. Dit operagebouw in de wijk San Marco van Venetië heeft een behoorlijk goede reputatie opgebouwd. Helaas heeft het uiterlijk al verschillende stadia doorlopen waarover de meningen telkens opnieuw waren verdeeld. Een aantal keren heeft het gebouw schade opgelopen of is het finaal afgebrand. Keer op keer heeft men getracht om het operagebouw zijn oorspronkelijke schoonheid terug te geven. Het huidige negentiende-eeuwse uiterlijk werd tijdens de laatste reconstructie in 2001 verkregen. Vervolgens werden de deuren van La Fenice in 2003 in stijl geopend, met muziek van de kunstenaars Stravinsky, Beethoven en Wagner.
San Giorgio Maggiore
Dit eiland van Venetië is een plaatje om te zien. Het groene dak op de klokkentoren van de San Giorgio Maggiore kerk is al van veraf te bewonderen. Het water om het eiland is dat van de Canale della Grazia en de lagune. Totdat de Republiek van Venetië bestond was het eiland San Giorgio Maggiore vooral klooster eiland. Vandaag de dag wordt San Giorgio Maggiore bezocht om het openluchttheater, de kerk, het Benedictijner klooster en de bibliotheek. Het allermooiste uitzicht heb je vanuit de klokkentoren van de San Giorgio Maggiore kerk.
Rialtomarkt
Vlak bij de Rialtobrug wordt al bijna duizend jaar de Rialtomarkt gehouden. Deze markt staat vooral bekend vanwege de grote verscheidenheid aan vis en schaaldieren die hier verkocht worden. De markt wordt vijf dagen per week gehouden (dinsdag t/m zaterdag).
Peggy Guggenheim Collection
In de Dorsoduro museumwijk van Venetië is dit Museum voor Moderne Kunst gelegen. Het museum heeft werken in zijn collectie van onder andere Salvador Dalí, Paul Klee, Henry Moore en Piet Mondriaan. De Amerikaanse Peggy Guggenheim heeft haar verzamelde kunstwerken verzameld in haar woning ‘Palazzo Vernier dei Leoni’. Sinds haar overlijden is haar residentie opengesteld voor publiek. Ook de tuin is onderdeel van het Peggy Guggenheim Museum. Andere Guggenheim musea zijn te bezoeken in New York, Las Vegas, Bilbao en Berlijn.
Rialtobrug
De ongeveer achtendertighonderd meter lange Grand Canal van Venetië is op de meeste plaatsen zo’n vijf meter diep. De vele gondels brengen je graag via de vele kanalen naar uiteenlopende bestemmingen van de stad. De mooiste en tevens oudste brug die je hierbij kunt passeren is de Rialtobrug. De huidige stenen brug had een aantal houten voorgangers. Hoewel het materiaal niet echt duurzaam was, klopte het ontwerp echter wel. Daarom heeft de Italiaanse architect Antonio Da Ponte niet heel veel aan het uiterlijk veranderd toen de Rialtobrug in een stenen versie werd gebouwd. De Rialtobrug zoals wij die vandaag kunnen bewonderen dateert uit de zestiende eeuw.