Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding zorgt ervoor dat je reis zo soepel mogelijk verloopt en dat je een aantal mogelijke problemen ter plaatse kunt voorkomen. Dat geldt zeker ook voor een toeristische stad als Venetië. Op deze pagina bieden we informatie en tips die van pas komen als je naar Venetië gaat reizen. De reisinformatie is beknopt, maar voor de meeste mensen uitgebreid genoeg. Voor extra informatie raden we aan een speciale reisgids voor Venetië te kopen/lenen, een app te downloaden met relevante reisinformatie of om websites te bezoeken die meer uitgebreide info over Venetië te bieden hebben.

Hieronder lees je onze reisinformatie voor Venetië.

Entreegeld voor Venetië

Ga je als dagtoerist naar Venetië? Dan moet je mogelijk entreegeld betalen om Venetië te mogen bezoeken. Voor de drukkere dagen moet je € 5,00 per persoon betalen om Venetië overdag te bezoeken. Het entreegeld voor Venetië is ingevoerd om het toerisme te kunnen reguleren en om extra inkomsten te genereren om de stad te onderhouden. Wil je weten of je moet betalen, hoeveel je moet betalen en hoe je het entreegeld voor Venetië kunt betalen? Bezoek dan dit artikel:

5 dingen die je moet weten over entreegeld voor Venetië

Alarmnummers

In geval van nood bel je in Venetië het gratis alarmnummer 112. De operator verbindt je vervolgens door met de noodzakelijke hulpdienst. Houd er rekening mee dat men in Venetië amper straatnamen of huisnummers kent. Zorg ervoor dat je goed uit kunt leggen waar je je bevindt.

Behalve het Europese alarmnummer kent men in Venetië ook nog een paar nationale noodnummers, waarbij je direct naar de betreffende hulpdienst belt. Dit is 113 voor de politie, 115 voor de brandweer en 118 voor de ambulance / eerste hulpdienst.

Boetes

Venetië deelt fiks boetes uit voor wangedrag. Daaronder valt het rondlopen met ontbloot bovenlijf, het niet direct opruimen van hondenpoep maar ook het voeren van duiven. Sinds januari 2013 kun je ook een flinke boete krijgen als je een broodje op straat eet. Picknicken op het San Marcoplein is bijvoorbeeld uit den boze. Boetes die uitgedeeld worden in Venetië kunnen oplopen tot maar liefst 500 euro.

Voor eten op straat kun je een boete krijgen in Venetië

COVID-19 regels voor Italië & Venetië

De coronapandemie zorgt ervoor dat je voor het reizen naar Venetië en tijdens je vakantie in Italië te maken krijgt met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen er inreisbeperkingen gelden.

✅  Bekijk de actuele coronamaatregelen voor Italië

Documenten

Om naar Venetië te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Het leidingwater in Venetië is, net als elders in Italië, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet ‘Acqua non potabile’ vermeld staat bij een kraan. Wie bang is voor de smaak van het kraanwater die hoeft zich geen zorgen te maken. Het Venetiaanse leidingwater smaakt prima! De lokale overheid ziet liever dat toeristen net als veel locals leidingwater drinken in plaats van mineraalwater uit flessen. Dit zorgt voor minder plastic afval.

Elektriciteit

In Italië (dus ook in Venetië) wordt er 230 volt wisselstroom geleverd. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.



Feestdagen

In Italië, dus ook in Venetië, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Het carnaval wordt in Venetië uitvoerig gevierd. Nadat dit grootse feest twee eeuwen uit het straatbeeld van Venetië verdwenen is geweest, heeft het sinds eind vorige eeuw een enorme comeback gemaakt. Het typische Venetiaanse carnaval is vooral een toeristische attractie geworden.

Gedurende het jaar worden er nog meer feesten, evenementen en festivals gevierd. Venetië heeft een redelijk drukke agenda. Hoogtepunten vormen het Festa della Senza (zondag na Hemelvaart), het Festa del Redentore (3e weekend van juli), het internationaal filmfestival (begin september), Regata Storica (eerste weekend van september), de jaarlijkse marathon (4e zondag van oktober) en de processie over een pontonbrug naar de kerk Santa Maria della Salute (21 november).

Fooien

Veel restaurants rekenen bedieningsgeld (‘coperto’). Een fooi geef je dan net als in Nederland alleen als je uitermate tevreden bent over de bediening. Een fooi is gebruikelijker indien er nadrukkelijk geen coperto berekend wordt. Geef dan maximaal 5 tot 10% fooi.

Geld

Je betaalt in Venetië met de euro, net als elders in Italië. Verspreid door de stad vind je geldautomaten waar je geld kunt pinnen, mits zowel de geldautomaat als je bankpas van een Maestro-logo voorzien zijn. Geld opnemen met een creditcard kan ook, maar daar zitten vaak vrij hoge kosten aan verbonden.

Op veel plekken in Venetië, doch niet overal, kun je met creditcard betalen. Houd hier rekening mee.

Geldautomaat in Venetië

Internet en telefonie

In Venetië heb je over het algemeen goede dekking van het mobiele netwerk. Op het water kan de dekking minder zijn. Wie geen internet via het mobiele netwerk wil gebruiken die kan op redelijk wat plekken in Venetië gratis gebruik maken van wi-fi. Sommige hotels durven voor draadloos internet nog stevige prijzen te vragen. Als draadloos internet een must is voor je, kijk dan goed bij de boekingsvoorwaarden van je hotel, pension of appartement wat de eventuele kosten voor wi-fi zijn.

Muggen

In de zomermaanden en het najaar is er een redelijk grote kans dat je in Venetië lastig gevallen wordt door muggen. Opvallend is dat muggen in Venetië ook overdag toeslaan en mensen die normaal gesproken zelden gestoken worden ook de pineut zijn in Venetië. In de stad komen verschillende soorten muggen voor. Een soort die de laatste tijd erg actief is, is de Aedes koreicu. Deze muggensoort valt vooral overdag aan en gaat tegen de avond rusten.

Openbare toiletten

Op verschillende locaties in Venetië vind je openbare toiletten. Deze bemande toiletten kunnen tegen betaling bezocht worden. Ook voor kinderen moet betaald worden. De tarieven zijn in heel Venetië gelijk: 1,50 euro per bezoek.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is een bar binnen lopen, daar een koffie drinken en vervolgens naar het toilet gaan. Kost je amper meer dan anderhalve euro, waardoor de koffie vrijwel gratis is voor je gevoel. Let op: bestel en drink de koffie wel aan de bar. Zittend aan een tafeltjes bediend worden is een stuk duurder.

Regel je entreetickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Venetië bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Venetië.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Venetië
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Venetië via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Venetië via GetYourGuide

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

Hoewel Italiaans de officiële taal en voertaal is in Venetië, zul je je er prima kunnen redden met Engels. De stad is dermate toeristisch dat er bijna meer Engels dan Italiaanse gesproken wordt.

We speak English

Tijdsverschil

Venetië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Er is daardoor geen tijdsverschil. Omdat Italië in dezelfde periode zomertijd heeft, is er ook tijdens de zomertijd geen tijdsverschil met Nederland en België.

Veiligheid

Venetië is voor een toeristische stad relatief veilig. Zware criminaliteit, drugsoverlast en geweldsdelicten zijn geen dagelijkse kost in Venetië. Helaas is zakkenrollerij dat nog steeds wel. Als toerist moet je dus op je hoede zijn en voorzichtig met je waardevolle spullen omgaan. Doe geen geld, pasjes of portemonnee in de kontzak. Stop geen waardevolle spullen in tassen waar anderen bijkunnen (rugtassen!).